Cadeaukriebels: wat zullen onze kinderen krijgen in december?

Rond deze tijd van het jaar maken de eerste sinterklaasboekjes hun entree ten huize Mie Katoentje. Ze worden hier bewaard, gekoesterd, bekeken en herbekeken, en af en toe compleet vermorzeld door klein monstertje Lola. Je hoort zo wanneer Kato, Lukas of Felix in de boekjes aan het bladeren zijn, dan klinkt het non-stop "dit wil ik".
Als dat kleine grut gaan slapen is, belanden de boekjes in mijn handen en die van de vent. We bladeren en zuchten, want de keuze is zo groot en ze hebben al zo veel. Maar het zet ons wel aan het denken. Welke geschenkjes brengt de sint, wat belandt er onder de kerstboom en wat krijgen ze met nieuwjaar? Ieder jaar opnieuw een ingewikkelde puzzel. 

Met vier kinderen en een koopzieke schoonfamilie moeten we steeds alert zijn voor een speelgoedovervloed. Regelmatig wordt er iets rechtstreeks van het cadeaupapier naar het stapeltje 'voor de kringwinkel / goede doel / werk van mama' doorgesluist. Sinds enkele jaren proberen we dan ook aan zeer bewuste speelgoedbeperking te doen. Vorig jaar gaf ik al enkele tips voor praktische cadeautjes. Nu laat ik jullie graag kennismaken met ons 'voorlopig decembercadeautjeslijstje'


- onder het label 'praktisch cadeautje': slofjes van Collegien voor de 3 oudsten (Lola's voeten zijn nog niet groot genoeg, voorlopig draagt ze de bobuxjes van de anderen af). Ik koos 3 unisex en leuke printjes, en voor mezelf ook nog een paar. Rechtstreeks in de webshop van Collegien zelf, daar hebben ze geweldig veel keuze. 
- onze kindjes kijken niet veel tv, maar op woensdag en vrijdag mogen ze een film kiezen. Hun dvd-collectie is nog niet zo uitgebreid, misschien komen daar wel Mulan en Masha en de beer bij. Ze hebben de neiging om nieuwe films veelvuldig te bekijken, dan is het altijd mooi meegenomen wanneer je het zelf best wel te pruimen vindt. 

- In de zomer blijven ze vaak in de kast zitten, maar tijdens koude winteravonden worden ze haast iedere avond boven gehaald: gezelschapsspelletjes. Wij zijn fan van Haba en Smartgames, dit jaar liggen er waarschijnlijk Gekke bekken  en Fantastische onzin onder de kerstboom.
- De twee kleinsten hebben nog geen spaarpot, maar deze van Roodkapje en Nicolas de wolf doen onze hartjes sneller slaan.

- Groot punt van discussie en twijfel hier: komt er een kindertablet voor de twee oudsten? Kato haar vriendinnetjes zijn er vaak al volop mee vertrouwd. Thuis mag ze nu af en toe eens een spelletje spelen, maar eigenlijk houden we haar nog liever ver weg van al die elektronische toestanden. Zeker omdat ze nog zo kan genieten van echt spelen. Helaas horen computertoestanden ondertussen bij het leerplan, en het is voor haar niet leuk om te zien dat haar vriendinnetjes al vlot met een computer overweg kunnen en zij niet. En ja, er zijn ook leuke en leerzame kanten aan al die elektronische snufjes, dus we discussiëren hier nog even verder. Als er eentje komt, dan zullen daar in ieder geval duidelijke regels bij horen ;-)

- Boekverslaafde mama spotte nog een aantal pareltjes voor de kinderen: Garage Gust van Leo Timmers, Eén miljoen vlinders van Edward van de Vendel en Zelf machines bouwen. Hier vind je nog meer boekentips voor kinderen.
- Eentje waar ik verliefd op werd, de jaarkalender van Lilliputiens. Verder een groot twijfelgeval, want waar zullen we hem hangen, gaan we daar wel tijd voor hebben tijdens onze ochtendrush, en hoe lang gaat dat leuk zijn?

- Voor kleine pruts Lola is cadeautjes kiezen altijd het moeilijkst, er is voor haar al vanalles van de groten. Dit Fisher Price-radiootje staat wel op haar lijstje. 

- Traditiegetrouw zal er voor ieder kind een verkleedoutfit onder de kerstboom liggen,Welke cadeautjes staan er op jullie lijstjes? En vinden jullie cadeautjes plezierig of krijg je er stress van? 
Een reactie is altijd fijn!

11 opmerkingen:

 1. Wij vieren thuis Sinterklaas en de schoonfamilie (uit Duitsland) geeft met kerst kados. Thuis Deen we tot nu toe een kado per kind, dit jaar worden dat er twee. Onze zoon van 3 krijgt een stomp rocket en een boek, onze dochter van 4,5 een boek en knutselspullen. Met kerst laten we de schoonfamilie een beetje zelf kiezen. Playmobil of LEGO doet het goed hier, net als cd's en boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons is er sowieso standaard Playmobil bij. Dat blijft hier een grote hit, en alle verschillende sets worden hier eindeloos gecombineerd met elkaar. Vandaag is het Sint-Maarten bij oma en opa, en kreeg ze een digibird, daar vroeg ze al zo lang naar. Voor de rest nog geen idee, eigenlijk. En o ja, vorig jaar kreeg ze van ons onder de kerstboom het prinsessendekbedovertrek van Snurk, een geweldig succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons was dit vroeger soms ook moeilijk. De 4 kinderen zijn jarig van half november tot begin februari, dus ook allemaal net in de cadeautjestijd.
  Op hun briefje voor de Sint mochten ze steeds max. 5 dingen vragen, zodat de Sint hier iets uit kon kiezen. Meestal kregen ze aanvulpakketten voor hun Lego of Playmobil, boeken en knutselmateriaal. Voor Kerstmis trokken we in het gezin namen; ik ging met de kinderen een dagje naar Turnhout en ieder mocht dan voor degene wiens naam hij had getrokken een cadeautje uitzoeken (toen voor 100 Bfr). En met Nieuwjaar werden er geen cadeautjes gegeven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh lastig he. Wij hebben 2 jongens. Goedkoop prut speelgoed wil ik niet (meer), dat is zo kapot. Ik. Heb al een emmer houten blokken en houten voertuigen gekocht. Er zullen ook wat 'nuttige dingen' worden gekocht als een paraplu, laarzen. Verder een sneeuwschep/sneeuwschuiver daar hebben we een van (wordt ook gebruikt met bladeren opruimen en zo) en er is altijd ruzie om.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooh, 2 leuke berichtjes, ik kom straks eens terug om uitgebreidere commentaar te geven :-) Ik kan je al wel de houten kalender van Goula aanraden, die hebben wij al een paar jaar en we zijn er heel tevreden van! http://www.dekinderplaneet.be/shop/goula/37605522-goula-kalender-klok-hout.html?dfw_tracker=5060-37605522&gclid=CNyr3LLgiMkCFQIYwwodwaEEUQ
  Let er op dat je een Nederlandstalige versie koopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons maken ze een sint brief en wij kiezen daar dan uit. Ik moet wel zeggen dat ze het ons dit jaar moeilijk gemaakt hebben. Mijn oudste had er alleen twee go-karts opstaan :-) . We hebben dan toch wat bijgestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk, leuk, ik kijk altijd al maanden op voorhand uit naar deze periode :-)
  Wij laten de kindjes niet alleen in de reclameboekjes kijken maar ook in de algemene catalogi van playmobil, lego, ... We zoeken ook veel online op. Als de kindjes iets zien dat ze interessant vinden, zoeken we meer info via filmpjes, extra beschrijvingen, ... Vooral bij spelletjes hebben we vaak al heel de speluitleg en spelregels beet, zo weten we ook echt of het spelletje ons zal aanspreken of niet.
  En ik kan gelukkig nog heel hard voorspellen in wat ze tof gaan vinden. De Sint heeft zich hier dit jaar al bevoorraad nog voor ze hun brief hadden gemaakt en wonder boven wonder zat hij voor alle 3 er helemaal op!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo moeilijk, zeker voor de jongste. Die krijgt alles van de oudste, maar heeft af en toe toch ook recht op wat nieuws.
  Voor de sint mag de oudste zelf kiezen, al sturen we wel bij tijdens het kiezen. Hij koos wel een stuk of tien verschillende racebanen, dus die is er zeker bij. Hij zocht ook alle boekjes af naar iets voor zijn jongere broer, zo schattig!
  Voor Kerst houden we het educatiever, gezelschapsspelletjes scoren goed. De jongste krijgt slofjes, en van de grootouders pyjamaatjes. Binnen een jaartje kiest hij waarschijnlijk ook bewuster mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Moeilijk he, kopen voor kindjes die al zoveel hebben!
  De sint brengt thuis dit jaar een aanvulling van de Paw Patrol collectie. Bij de grootouders de boekjes van tiny, nog wat van de ninja turtles en mogelijk een fototoestel voor kinderen. De grootouders kopen cadeautjes meestal in overleg met ons, wat ik wel goed vind.
  Voor kerst? Nog geen idee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik geef toe , ik kijk er elk jaar ook naar uit, maar idd soms wat overdaad. Hier verjaart de jongste dan ook nog eens tussen sinterklaas en kerstmis en de oudste verjaart in september, zelfs dat vind ik nog kort op. Voor sinterklaas zal het vooral lego en playmobil zijn (de dochter krijgt bij de oma een naaimachine) voor kerst kiezen we meestal voor kleine pakjes, voor nieuwjaar krijgen ze geld en daar hebben we vorig jaar het planckendael abonnement mee gekocht. Voor de zoon zijn verjaardag kopen we dit jaar iets kleins en gaan we naar de nieuwe dinofilm in de bioscoop.
  En wat ik zowiezo ook doe voor elke sint- en kerstperiode, is een opkuis van het huidige speelgoed

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en net zoals ik hierboven ergens las, haal ik ook de algemene catalogus van lego en playmobil in de speelgoedwinkel, staat zoveel meer in, Helaas is het dan ook soms zoeken waar wat beschikbaar is

   Verwijderen